Interventii în situații de urgență

 • 31.12.2020 - Misiune de interventie pentu stingerea unui incendiu la un gater din localitatea Girov

  Prin apel la 112, in jurul orei 23:46, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din localitatea Girov. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Piatra Neamt cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
  Incendiul se manifesta in interiorul si la acoperisul unei locuinte cu posibilitatea propagarii la o alta locuinta aflata in imediata vecinatate.
  Pompierii au localizat si lichidat incendiul in limitele gasite. Au ars bunurile materiale din doua incaperi si acoperisul locuintei pe o suprafata de aproximativ 70 mp.
  Proprietara locuintei in varsta de 83 de ani a suferit atac de panica. Aceasta a primit ingrijiri medicale de la echipajul de paramedici la locul evenimentului refuzand transportul la spital.
  Focul deschis in spatii inchise (lumanare) a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.


  30.12.2020 - Misiune pirotehnica in comuna Moldoveni

  In data de 30.12.2020, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnica din cadrul ISU Neamt a intervenit pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 100 mm in localitatea Hociungi, comuna Moldoveni.
  Munitia provine din Al Doilea Razboi Mondial si fost descoperita de catre un barbat de 39 de ani in albia paraului Sarbului.
  Pirotenicienii au cercetat zona cu detectorul de metale pe o suprafata de aproximativ 300 mp, nemaigasind alte munitii sau elemente de munitie. Munitia gasita a fost ridicata, transportata si depozitata in conditii de siguranta pentru a fi distrusa ulterior.


  29.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Stefan cel Mare

  Aseara, prin apel la 112,in jurul orei 20:50, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din localitatea Ghigoiesti, comuna Stefan cel Mare. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt cu doua autospeciale de stingere cu apa si spuma. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinte.
  Pompierii au localizat si lichidat incendiul. In urma incendiului au ars: acoperisul pe o suprafata de aproximativ 32 mp si bunurile materiale aflate in interiorul locuintei (documente de identitate, bani, usi, geamuri, materiale textile, obiecte de mobilier etc). Cauza probabila de producere a acestui incendiu a fost stabilita ca fiind focul deschis in spatii inchise (lumanare).


  29.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs in comuna Botesti

  Prin apel la 112, in jurul orei 20:38, pompierii au fost instiintati despre producerea unui accident rutier pe DN 2, in localitatea Barticesti, comuna Botesti. In accidentul rutier au fost implicate doua autoturisme fara persoane incarcerate. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu o autospeciala pentru stingere cu modul pentru descarcerare si o ambulanta SMURD si doua echipaje cu ambulante de la SAJ Roman. In urma accidentului au rezultat trei victime, constiente O victima a fost preluata de echipajul SMURD iar alte doua victime au fost preluate de echipajele de la SAJ, toate fiind transportate la CPU Roman.
  Traficul a fost blocat pe ambele sensuri de circulatie.
  Pompierii au asigurat masuri de prevenire si stingere a incendiilor, prin deconectarea bornelor bateriilor si indepartarea scurgerilor de lichide combustibile (carburanti si ulei) si au curatat/degajat carosabilul de elementele rezultate in urma accidentului rutier.
  Cele doua autoturisme au fost indepartate de pe partea carosabila de catre echipajul de pompieri impreuna cu voluntari din cadrul SVSU Botesti si participanti la trafic.


  29.12.2020 - Comunicat de presa: Ceremonie de depunere a Juramantului Militar si retragere din activitate la I.S.U. Neamt

  Debutul unei cariere militare incepe odata cu depunerea Juramantului Militar. Astazi, in fata drapelului tricolor au depus juramantul militar 12 absolventi ai Scolii de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila "Pavel Zaganescu" Boldesti. Eu
  - sg.maj. Apostoae Ioan-Damian
  - sg.maj. Barburas Bogdan-Iosif
  - sg.maj. Bugnar Cristian
  - sg.maj. Costan Nicolae
  - sg.maj. Lungu-Ailenei Teodor
  - sg.maj. Ojica Alexandru-Viorel
  - sg.maj. Pricop Alexandru-Gabriel
  - sg.maj. Racheriu Cosmin
  - sg.maj. Rus Nicusor
  - sg.maj. Sturzu Vlad-Florin
  - sg.maj. Susca Andrei-Florin
  - sg.maj. Tamasoi Marius-Nicolae
  jur credinta patriei mele, Romania.
  Jur sa-mi apar tara, chiar cu pretul vietii.

  Jur sa respect Constitutia, legile tarii si regulamentele militare. Asa sa-mi ajute Dumnezeu."
  Acesti tineri s-au angajat sa slujeasca tara si valorile ei democratice sub deviza ,,Curaj si devotament".
  Sentimentele de mandrie, dar si de asumare a unei mari responsabilitati traite in aceste momente le vor calauzi pasii in cariera si le vor da putere atunci cand le va fi mai greu.
  Subofiterii isi vor desfasura activitatea in cadrul Detasamentelor de pompieri din Piatra-Neamt si Targu Neamt.
  Felicitari tuturor si mult succes in misiunile care urmeaza sa va fie incredintate!
  Intr-o atmosfera plina de emotie, pe platoul Detasamentului Piatra-Neamt pompierii s-au despartit de domnul colonel Claudiu Gaman, Adjunctul inspectorului sef, care dupa 29 de ani activitate depusa in slujba tarii, a decis sa treaca in rezerva cu drept la pensie.
  Absolvent al Facultatii de Pompieri din cadrul Academiei de Politie ,,Al.I. Cuza" Bucuresti, in anul 1995 a fost incadrat la Compania de pompieri Roman si a fost in primul an loctiitor comandant. Din 1996 pana in 2000 a fost loctiitor comandant la Compania de pompieri Targu Neamt, apoi pana in toamna anului 2012 a fost sef serviciu logistic la ISU Neamt. Avansarea in cariera a continuat, fiind seful Serviciului Prevenire pana in anul 2017, cand in urma reorganizarii inspectoratului a ajuns in comanda, ca adjunct.
  In anul 2003, col. Claudiu Gaman a obtinut a doua licenta, de economist, dupa absolvirea Facultatii Stiinte Economice si Administratie Publica Suceava, urmata de doua mastere - unul in management public si celalalt in siguranta la incendii a constructiilor. In anul 2015 si-a dat doctoratul in geografie, mai exact despre fenomenul zapor, inundatii si alunecari de teren, analizate in lucrarea ,,Hazarde naturale generatoare de situatii de urgenta in arealul vaii Bistritei, intre comuna Borca si barajul Izvoru Muntelui".
  De-a lungul carierei a parcurs numeroase cursuri de perfectionare si a publicat mai multe articole de specialitate.
  Colegii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Petrodava" al judetului Neamt isi exprima respectul si aprecierea pentru intreaga activitate desfasurata sub deviza "audacia et devotio".
  Felicitari pentru intreaga activitate!


  28.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din municipiul Piatra-Neamt

  In jurul orei 00:53, prin apel la 112, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta situata in municipiul Piatra-Neamt, pe strada Garcina.
  Incendiul se manifesta la acoperisul unei anexe gospodaresti situata in imediata vecinatate a unei case de locuit (la o distanta de un metru). Pompierii au intervenit cu o autospeciala de stingere cu apa si spuma pentru localizarea si lichidarea incendiului. Au ars aproximativ doi mp de astereala si aproximativ un ml de grinda.
  Cosul de fum neprotejat termic fata de materiale combustibile a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.


  27.12.2020 - Misiune de interventie pentru deblocare a unei usi de la un apartament din municipiul Piatra-Neamt

  In jurul orei 12:47, prin apel la 112, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru deblocarea unei usi de la un apartament din municipiul Piatra-Neamt. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospeciala complexa pentru interventie si o ambulanta SMURD.
  Cu ajutorul scarii culisabile, pompierii au patruns in interiorul apartamentului situat la primul etaj intr-un bloc de locuinte situat pe strada 1 Decembrie 1918. In apartament, a fost gasita o femeie de 72 ani, cazuta langa pat, constienta. Acesta a primit ingrijiri medicale de la paramedici la locul evenimentului, refuzand transportul la spital.


  26.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs pe E 85, pe raza comunei Sabaoani

  Prin apel la 112, in jurul orei 07:30, pompierii au fost instiintati despre producerea unui accident rutier pe E 85, pe raza comunei Sabaoani. In accidentul rutier au fost implicate doua autoturisme, fara persoane incarcerate. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii romascani cu o autospeciala de stingere cu modul pentru descarcerare si o ambulanta SMURD si un echipaj cu o ambulanta de la SAJ.
  In urma accidentului rutier produs a rezultat o victima. Aceasta a primit ingrijiri medicale de la echipajul SAJ la locul evenimentului, refuzand transportul la spital.
  Pompierii au asigurat masuri de prevenire si stingere a incendiilor, prin deconectarea bornelor bateriilor si indepartarea scurgerilor de lichide combustibile (carburanti si ulei) si au curatat/degajat carosabilul de elementele rezultate in urma accidentului rutier.


  25.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la un adapost pentru animale din municipiul Piatra-Neamt

  Prin apel la 112, in jurul orei 07:35, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la un adapost pentru animale din municipiul Piatra-Neamt (Batca Doamnei). Pentru localizarea si lichidarea incendiului au intervenit pompierii pietreni cu doua autospeciale de stingere.
  La ajungerea fortelor de interventie incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperisului unui adapost pentru animale. Au fost evacuate opt pasari care se aflau in adapostul cuprins de flacari.
  Pompierii au stins incendiul in urma caruia au ars materiale lemnoase si plante furajere depozitate in pod si acoperisul adapostului pe o suprafata de aproximativ 80 mp.
  Din fericire, nu au fost victime.
  Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.


  24.12.2020 - Misiune pirotehnica in comuna Vanatori Neamt

  In data de 24.12.2020, in comuna Vanatori Neamt, pe timpul desfasurarii activitatii de pregatire de specialitate in teren, echipa pirotehnica a descoperit o lovitura acuplata de calibru 47 mm si 102 cartuse de calibru 7.92 mm.

  Pirotehnicienii au ridicat, transportat si depozitat in conditii de siguranta munitia descoperita la depozitul special amenajat, in vederea distrugerii. Munitia gasita provine din Al Doilea Razboi Mondial.


  23.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Borlesti

  In aceasta dimineata, prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din comuna Borlesti. Pompierii din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt au intervenit pentru localizarea si lichidarea incendiului cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
  Incendiul se manifesta generalizat la o locuinta cu suprafata de aproximativ 30 mp. Pompierii au scos din locuinta in flacari o butelie.
  Proprietara locuintei in varsta de 70 de ani a suferit un atac de panica. Aceasta a primit ingrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD, refuzand transportul la spital Burlanul de fum neprotejat termic fata de materiale combustibile a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.

  23.11.2020 - Comunicat de presa:numiri in functii de comanda la ISU Neamt

  La nivelul ISU Neamt, incepand cu data de 22.12.2020, pentru o perioada de trei luni au fost facute urmatoarele desemnari:
  - col. Mitrea Mihai Ciprian, actual prim adjunct al inspectorului sef a fost desemnat sa indeplineasca functia de inspector sef;
  - lt. col. Burdulea Bogdan, actual comandant al Detasamentului de Pompieri Targu Neamt, a fost desemnat sa indeplineasca functia de prim adjunct al inspectorului sef, cu atributii in domeniul prevenirii, pregatirii si raspunsului in domeniului situatiilor de urgenta. Nr. telefon 0747 399 441
  23.11.2020 - Comunicat de presa: rezultatul testului Covid pentru un cadru militar ce isi desfasoara activitatea in cadrul ISU este pozitiv Va informam ca rezultatul testului Covid pentru un cadru militar ce isi desfasoara activitatea in cadrul ISU Neamt este pozitiv. In acest sens, facem precizarea ca dupa primirea rezultatului care indica infectarea, s-a procedat la informarea structurilor ierarhice si a Directiei de Sanatate Publica, pentru adoptarea masurilor legale.


  21.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Tupilati

  In aceasta dimineata, prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din localitatea Tupilati. Pompierii din cadrul Detasamentului Roman au intervenit pentru localizarea si lichidarea incendiului cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD. Incendiul se manifesta la acoperisul unei anexe gospodaresti (bucatarie de vara) lipita de locuinta, cu posibilitatea propagarii la intreaga locuinta. Pompierii au stins incendiul in urma caruia a ars acoperisul locuintei pe o suprafata de aproximativ 30 mp.
  Proprietarul locuintei in varsta de 94 de ani a suferit un atac de panica. Aceasta a primit ingrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD, refuzand transportul la spital
  Cosul de fum neprotejat termic fata de materiale combustibile a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.
  Pompierii nemteni reamintesc cetatenilor regulile si masurile de prevenire a incendiilor la instalarea si exploatarea cosurilor si burlanelor pentru evacuarea fumului:
  cosurile de fum trebuie curatate periodic (in mod obligatoriu la inceputul sezonului rece), verificate si reparate (daca este cazul) de persoane specializate si autorizate.
  in podurile cladirilor, cosurile se tencuiesc pe interior si pe exterior si se dau cu var, pentru a se putea observa cu usurinta eventualele fisuri prin care ar putea patrunde scantei ce pot fi surse de aprindere, daca in zona lui sunt materiale combustibile. cosurile de fum se vor izola fata de elementele combustibile ale planseelor prin ingrosarea zidariei de caramida a cosului cu 25 cm, iar in spatiul dintre cos si planseu se recomanda introducerea unui strat de materiale necombustibile.
  cosurile aflate in apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, paduri etc.) sau cele situate pe acoperisuri combustibile, vor fi prevazute cu site sau gratare pentru retinerea scanteilor;
  se interzice folosirea improvizatiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe langa peretii combustibili sau in apropierea materialelor combustibile;
  Pentru cresterea gradului de protectie a gospodariilor si pentru a preveni unele situatii neplacute cu consecinte grave, cetatenii trebuie sa constientizeze ca ei sunt primii responsabili in a-si proteja locuinta si bunurile.


  21.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs la iesirea din orasul Targu Neamt spre Timisesti.

  Prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui accident rutier la iesirea din orasul Targu Neamt spre Timisesti. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Targu Neamt cu o autospeciala de stingere si o autospeciala pentru descarcerare si un echipaj cu ambulanta de la SAJ.
  Un autoturism a parasit partea carosabila si s-a rasturnat. Pana la ajungerea fortelor de interventie conducatorul auto (barbat de 67 ani) a fost scos din interiorul autoturismului de catre participantii la trafic. Acesta a fost preluat de echipajul SAJ si transportat la spital. Pompierii au asigurat masuri de prevenire si stingere a incendiilor.


  21.12.2020 - Misiune de interventie pentru deblocarea unei usi de la o locuinta din municipiul Piatra-Neamt

  Prin apel la 112, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru deblocarea unei usi de la o locuinta situata pe strada Cetatea Neamtului, in municipiul Piatra-Neamt. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospeciala pentru descarcerare.
  Cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare, pompierii au patruns in interiorul locuintei, unde au gasit un barbat de aproximativ 52 de ani fara semne vitale.


  20.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs pe DN 15D, la iesirea din municipiul Piatra-Neamt

  Prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui accident rutier pe DN 15D, la iesirea din municipiul Piatra-Neamt spre localitatea Turturesti. Un autoturism a parasit partea carosabila si s-a rasturnat. In masina se aflau doua persoane. Acestea s-au autoevacuat pana la sosirea fortelor de interventie.
  Pompierii au asigurat masuri de prevenire si stingere a incendiilor, prin deconectarea bornelor bateriei si indepartarea scurgerilor de lichide combustibile (carburant si ulei) si au curatat/degajat carosabilul de elementele rezultate in urma accidentului rutier.


  18.12.2020 - Comunicat de presa: Apararea impotriva incendiilor la nivelul unitatilor sanitare cu paturi din judetul Neamt

  Situatia avizarii - autorizarii privind securitatea la incendiu a unitatilor spitalicesti din judetul Neamt
  In conformitate cu prevederile legale, avizul de securitate la incendiu este actul emis, in baza legii, dupa verificarea de conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor de aparare impotriva incendiilor, adoptate in documentatiile tehnice de proiectare, pentru indeplinirea cerintei esentiale - securitate la incendiu - a constructiilor, instalatiilor si altor amenajari. Acest act administrativ se emite inainte de inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora.
  In conformitate cu prevederile legale, autorizatia de securitate la incendiu certifica faptul ca o constructie indeplineste conditiile de asigurare a cerintei esentiale ,,securitate al incendiu" prevazute de reglementarile tehnice in vigoare. Acest document confera persoanelor fizice sau juridice, detinatoare ale constructiilor, instalatiilor si ale altor amenajari, de a le pune in functiune si de a le exploata din punctul de vedere al indeplinirii cerintei de securitate la incendiu. Autorizatia trebuie solicitata dupa admiterea receptiei la terminarea lucrarilor si inainte de darea in functiune a cladirii.
  Avizul/autorizatia de securitate la incendiu trebuie obtinute atat pentru constructii existente, atunci cand se schimba functiunile unui spatiu si/sau se executa lucrari de modificare, cat si pentru constructii noi. Pentru unitatile sanitare, aceasta obligatie a fost instituita incepand cu anul 1992 si subzista pana la acest moment.
  Astfel, o cladire se poate afla in una din urmatoarele situatii:
  detine autorizatie de securitate la incendiu;
  functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu - in conditiile in care a fost edificata dupa anul 1992 sau a fost construita anterior acestui an si asupra ei s-au executat lucrari de modificare si/sau schimbare a destinatiei; nu necesita autorizatie de securitate la incendiu intrucat nu s-a schimbat destinatia si/sau nu s-au executat lucrari de modificare;
  autorizate partial - in sensul in care autorizatia a fost emisa pentru un etaj sau o sectie din interiorul cladirii.
  Constructiile existente intra in procesul de avizare/autorizare doar in conditiile in care asupra lor se executa lucrari de modificare si/sau schimbare a destinatiei. Principala problema a fondului construit existent este generata de exploatarea, chiar de zeci de ani pentru unele categorii de constructii, fara interventii de reabilitare a instalatiilor utilitare existente sau lucrari de modificare care sa vizeze imbunatatirea tuturor cerintelor de calitate fata de momentul edificarii lor.
  In judetul Neamt sunt noua unitati sanitare de stat si private cu paturi (cu personalitate juridica), avand 23 de cladiri. Situatia autorizarii din punctul de vedere al securitatii la incendiu la unitatile spitalicesti din judetul Neamt este urmatoarea:
  4 cladiri sunt autorizate privind securitatea la incendiu, astfel:
  * Spitalul Municipal de Urgenta Roman - sectia psihiatrie;
  * Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica - Razboieni - 2 corpuri;
  * Spitalul de psihiatrie ,,Sfantul Nicolae" Roman.
  3 cladiri sunt autorizate partial privind securitatea la incendiu, astfel:
  * Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt - Sectia Obstetrica si Neonatologie - etaj 4 si Sectiile Cardiologie si Ginecologie - etaj 5
  * Centru balneofizioterapie -Fundatia Speranta Bolnavilor - Botesti - autorizare extindere (etajare si alipire);

  * Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani - corp D 2 cladiri functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu pentru acestea fiind emise avize de securitate la incendiu
  * Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt - sectia pediatrie (dat partial in folosinta - lucrari sistate);
  * Spitalul Municipal de Urgenta Roman - corp central.
  2 cladiri functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu fara a fi fost emis aviz de securitate la incendiu:
  * Spitalul Municipal de Urgenta Roman - Sectia paliative;
  * Centru de ingrijiri paliative - S.C Palimed S.R.L. Targu Neamt;
  12 cladiri nu fac obiectul autorizarii privind securitatea la incendiu. Prevederi legale privind apararea impotriva incendiilor
  Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Petrodava" al judetului Neamt poate dispune masura complementara de oprire a functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor care au aria desfasurata mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura sau turism, conform H.G.R. 915 din 03.11.2015 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 4 noiembrie 2015.
  Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor reglementeaza in capitolul II obligatiile privind apararea impotriva incendiilor. La art. 19 sunt detaliate obligatiile pe care le are administratorul / conducatorul institutiei pentru a asigurarea securitatii la incendiu a constructiilor si utilizatorilor.
  Rezultatele/concluziile controalelor efectuate de ISU la spitalele din judetul Neamt
  Anual, ISU Neamt planifica si executa controale, conform competentelor, la unitatile sanitare din judet
  In luna ianuarie 2020, cadrele ISU Neamt au executat noua controale la unitatile sanitare cu paturi din judet, fiind constatate 68 de nereguli privind apararea impotriva incendiilor si protectie civila. Cu aceasta ocazie au fost aplicate 41 de avertismente si amenzi in cuantum de 21000 lei. Nereguli constatate pe timpul acestor activitati:
  caile de evacuare nu sunt pastrate in permanenta libere si in stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate;
  planurile de evacuare din incaperile destinate saloanelor de bolnavi, afisate pe partea interioara a usilor, nu cuprind schita nivelului si evidentierea pe schita a salonului respectiv si a traseului de evacuare din acesta;
  nu sunt stabilite modalitatile si procedurile de evacuare a persoanelor ce nu se pot evacua singure;
  nu exista un mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea si alertarea in caz de incendiu in vederea evacuarii pacientilor si a personalului;
  lipsa dotarii cu instalatii de detectare, semnalizare si alarmare in caz de incendiu;
  exista corpuri de iluminat de securitate pentru evacuare care nu in stare de functionare;
  hidrantii interiori nu sunt intretinuti permanent in stare de functionare, cu asigurarea fiabilitatii si eficientei necesare, conform reglementarilor tehnice specifice, in sensul ca robinetii de actionare nu inchid si deschid usor, o parte sunt blocati, tevile de refulare nu sunt conforme, iluminatul pentru marcare nu este functional.
  La fiecare unitate sanitara cu paturi, pe timpul desfasurarii activitatilor de indrumare si control, cadrele de la ISU Neamt au efectuat activitati de informare preventiva ca urmare a derularii campaniilor nationale de informare preventiva: RISC - Renunta! Improvizatiile sunt catastrofale!, Detectorul autonom de fum va poate salva viata! si Nu tremur la cutremur!.
  De asemenea, la inceputul acestui an, in toate unitatile spitalicesti, cadrele ISU Neamt au desfasurat instruiri cu personalul din aceste obiective, care au vizat modul de utilizare a unui stingator si modul de comportare in cazul producerii unui incendiu.
  La incheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unitatilor sanitare, principala problema invocata pentru nerealizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor fiind lipsa fondurilor financiare.
  Rezultatele/concluziile controalelor efectuate de ISU la sectiile ATI din judetul Neamt
  In luna noiembrie ISU Neamt a efectuat controale de specialitate la sectiile ATI din cadrul unitatilor sanitare de la nivelul zonei de competenta.
  Aspectele avute in vedere pe timpul executarii controalelor au vizat: analizarea situatiei din punct de vedere al avizarii-autorizarii cladirilor in care se afla sectiile ATI;
  modul de indeplinire a obligatiilor stabilite prin Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, republicata, pentru conducatorul unitatii/administrator si a celorlalte atributii pe linia apararii impotriva incendiilor cuprinse in reglementarile specifice referitoare la organizarea apararii impotriva incendiilor la locul de munca, asigurarea evacuarii utilizatorilor in cazul producerii unei situatii de urgenta, a modului de actiune a personalului propriu in cazul producerii unui incendiu, precum si a instruirii salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta;
  functionarea si exploatarea instalatiilor de detectare, semnalizare, alarmare si stingere a incendiilor;
  dotarea cu stingatoare de incendiu a sectiilor ATI, precum si modul de verificare a acestora, potrivit prevederilor legale;
  verificarea documentelor care sa ateste functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor electrice si a instalatiilor si echipamentelor specifice activitatii din sectia ATI (substante anestezice inflamabile, butelii de oxigen, instalatii aferente statiilor de oxigen etc.). Astfel, in urma controalelor de prevenire, efectuate la nivelul judetului Neamt in unitatile sanitare care detin sectii ATI, au fost identificate 23 deficiente in domeniul apararii impotriva incendiilor. Pentru neconformitatile identificate in teren, personalul specializat a aplicat 22 sanctiuni contraventionale, dintre care 20 avertismente si doua amenzi, in cuantum de 15.000 lei.
  Principalele deficiente identificate din domeniul apararii impotriva incendiilor au constat in:
  functionarea fara detinerea autorizatiei de securitate la incendiu. Cladirea in care functioneaza sectia ATI de la Spitalul Municipal Roman se afla in procedura de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz de securitate la incendiu.
  nefunctionarea, neasigurarea mentenantei instalatiilor de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor ori neasigurarea echiparii constructiilor cu astfel de sisteme de protectie la incendiu;
  neasigurarea conditiilor de evacuare in cazul producerii situatiilor de urgenta; exploatarea instalatiei electrice cu deficiente. Pe timpul desfasurarii acestor controale s-au efectuat doua exercitii de evacuare partiala, prin introducerea semnalului de alarma si evacuarea unui pat dintr-un salon ATI, la Spitalul Municipal de Urgenta Roman si Spitalul Orasenesc Targu Neamt. Tot cu aceasta ocazie s-a desfasurat o instruire cu personalul sectiei ATI Piatra Neamt (30 adulti) privind prezentarea ,,Ghidului de evacuare in situatii de urgenta generate de producerea unui incendiu in unitati sanitare cu paturi" si s-a desfasurat o activitate practica cu privire la modul de utilizare a stingatoarelor.


  18.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o anexa gospodareasca din comuna Baltatesti

  In aceasta dimineata, in jurul orei 06:22, prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu produs la o anexa gospodareasca din comuna Baltatesti.
  Incendiul se manifesta la o anexa gospodareasca (bucatarie de vara) cu posibilitatea propagarii la locuinta aflata in imediata vecinatate. Pompierii au intervenit pentru localizarea si lichidarea incendiului cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
  Nu au fost victime.
  Incendiul a fost lichidat. A ars anexa gospodareasca cu suprafata de aproximativ 12 mp cu bunurile materiale aflate in interior.
  Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.


  16.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Raucesti

  Prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din localitatea Oglinzi, comuna Raucesti.
  Pentru localizarea si lichidarea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detasamentului Targu Neamt cu o autospeciala de stingere si o ambulanta SMURD si pompieri voluntari din cadrul SVSU Raucesti.
  Incendiul se manifesta in interiorul unei camere cu posibilitatea propagarii la intreaga locuinta.
  Fortele de interventie au stins incendiul in urma caruia au ars bunuri materiale din interiorul camerei ( obiecte de mobilier, aparate electrice si electrocasnice, materiale textile, etc).
  Amplasarea necorespunzatoare a mijloacelor electrice de incalzire fata de materiale combustibile a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.


  16.12.2020 - Misiune de interventie pentru degajarea unor persoane surprinse sub o stiva de lemne, la un operator economic din municipiul Roman Prin apel la 112, in jurul orei 14:05, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru degajarea unor persoane surprinse sub o stiva de lemne, la un operator economic din municipiul Roman.
  La locul solicitarii s-au deplasat pompierii romascani cu o autospeciala pentru descarcerare si o ambulanta SMURD TIM si un echipaj cu ambulanta de la SAJ Roman. Pana la sosirea fortelor de interventie un barbat de 46 de ani a fost scos de catre colegi. Acesta a fost preluat si transportat la CPU Roman de echipajul de la SAJ.
  Pompierii, cu ajutorul echipamentelor specifice din dotarea autospecialei, au intervenit pentru descarcerarea unui barbat de 40 de ani, constient, de sub un bustean din stiva de lemne. Acesta a primit ingrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM, dupa care a fost transportat la CPU Roman.


  15.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs pe E 85, pe raza comunei Secuieni

  Ca urmare a unui apel la 112, pompierii romascani au fost solicitati sa intervina la un accident rutier produs pe E 85, pe raza comunei Secuieni. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu o autospeciala de stingere cu modul pentru descarcerare si doua ambulante SMURD (TIM si EPA)
  Accidentul rutier s-a produs intre un autotren si un autoturism. In urma accidentului rutier produs au rezultat doua victime neincarcerate (pasageri in autoturism). Acestea s-au autoevacuat pana la sosirea fortelor de interventie. Cele doua victime (doi barbati in varsta de 36 si 21 de ani) au fost transportate de echipajele SMURD la CPU Roman.
  De asemenea, pompierii au asigurat masuri de prevenire si stingere a incendiilor, prin deconectarea bornelor bateriilor si indepartarea scurgerilor de lichide combustibile (carburanti si ulei) si au curatat/degajat carosabilul de elementele rezultate in urma accidentului rutier.


  15.12.2020 - Misiune de interventie pentru degajarea unui animal cazut intr-o fantana din comuna Moldoveni

  Prin apel la 112, pompierii romascani au fost solicitati sa intervina pentru degajarea unui animal cazut intr-o fantana din comuna Moldoveni. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii romascani cu o autospeciala de stingere cu modul pentru descarcerare si voluntari din cadrul SVSU Moldoveni cu un buldoexcavator.
  Fortele de interventie au extras dintr-o fantana (nefolosita) de la aproximativ 2 m adancime, o bovina fara semne vitale.


  15.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Tamaseni
  Prin apel la 112, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din localitatea Tamaseni. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu doua autospeciale pentru stingere si o ambulanta SMURD.
  Incendiul se manifesta in interiorul unei incaperi (bucatarie), cu posibilitatea propagarii la intreaga locuinta.
  Pompierii au localizat si lichidat incendiul in urma caruia au ars bunurile materiale din interiorul incaperii (aragaz, cuptor, obiecte de mobilier si materiale textile). Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu. Nu au fost victime.


  10.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Ion Creanga

  Prin apel la 112, in jurul orei 18:40, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din comuna Ion Creanga. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
  Incendiul se manifesta intr-una din camere si la acoperisul locuintei, cu posibilitatea propagarii la intreaga locuinta.
  Din interiorul unei camere pompierii au scos o butelie. Miltarii au localizat si lichidat incendiul in urma caruia au ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 2 mp si bunurile materiale aflate in interiorul camerei. Efectul termic produs de amplasarea necorespunzatoare a materialelor combustibile fata mijloacele de incalzire fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.
  Nu au fost victime.
  Atentie, vine sezonul rece!
  In anul 2020, din totalul incendiilor produse in judetul Neamt, in medie, 18% au avut loc ca urmare a cosurilor de fum defecte sau necuratate, respectiv 10% ca urmare a mijloacelor de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Din pacate, majoritatea acestor incendii se soldeaza adesea cu tragedii. !!Avand in vedere ca temperaturile pe timpul noptii au scazut, ISU Neamt recomanda cetatenilor care utilizeaza la incalzirea locuintelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de incalzire, sa ia urmatoarele masuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinte:
  Asigurati verificarea, curatarea si repararea, daca este cazul, a cosurilor de fum de catre o persoana specializata; NU folositi decat materialul combustibil pentru care a fost destinata soba si evitati supraincarcarea acesteia;
  NU folositi soba decat cu usita inchisa;
  Asezati o tavita metalica in fata sobei, in dreptul usitei;
  NU asezati in apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  Stingeti focul din soba inainte de a parasi locuinta;
  NU adormiti niciodata cu soba aprinsa;
  Verificati integritatea aparatelor si mijloacelor de incalzire electrice, iar in cazul in care acestea sunt defecte, reparati-le cu ajutorul unui specialist sau cumparati-va altele noi;
  NU asezati aparatele de incalzire electrice in apropierea materialelor combustibile;
  NU asezati materiale combustibile pe mijloacele de incalzire electrice;
  Decuplati aparatele de incalzire electrice inainte de a parasi locuinta sau de a adormi;
  NU lasati niciodata copiii nesupravegheati cu focul aprins in soba ori aparatele de incalzire electrice in functiune.
  Cetateni, nu uitati ! Printr-un comportament preventiv, va salvati viata si bunurile.


  10.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs pe DN 15C, pe raza comunei Cracaoani,

  Ca urmare a unui apel la 112, pompierii din cadrul Detasamentului Targu Neamt au intervenit cu o autospeciala pentru descarcerare, o autospeciala pentru stingere cu modul pentru descarcerare si o ambulanta SMURD au intervenit la un accident rutier produs pe raza comunei Cracaoani, pe Dn 15C.
  In urma accidentului rutier un autoturism a intrat intr-un podet, rezultand trei victime incarcerate.
  Pompierii au scos cele trei victime si le-au predat echipajelor medicale aflate la locul evenimentului. Doua victime sunt constiente.unei victime i se aplica manevre de resuscitare.
  La locul evenimentului au fost solicitate si doua echipaje cu ambulante de la SAJ.
  Conducatorul autoturismului, constient fost preluat de catre echipajul SMURD si transportat la spital.
  Din pacate, pasagera nu a raspuns manevrelor de resuscitare. Cealalta pasagera a fost transportata de o ambulanta SAJ la spital, in stare grava.
  Pompierii au asigurat si masurile de prevenire si stingere a incendiilor.


  06.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Draganesti

  In jurul orei 07:21, prin apel la 112, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din comuna Razboieni. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii voluntari din cadrul SVSU Razboieni cu o autospeciala de stingere, pompierii din cadrul Detasamentului Piatra Neamt cu trei autospeciale de stingere si un echipaj cu o ambulanta de la SAJ. Incendiul se manifesta generalizat.
  Incendiul a fost lichidat.
  In urma incendiului au decedat doua persoane (o femeie de 80 de ani si un barbat de 59 de ani - mama si fiu).
  Sistemul de incalzire defect (soba) a fost cauza probabila de producere a incendiului.


  06.12.2020 - Misiune de interventie pentru deblocarea unei usi de la un apartament din municipiul Piatra-Neamt

  In jurul orei 13:10, prin apel la 112, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru deblocarea unei usi de la un apartament din municipiul Piatra-Neamt. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospeciala pentru descarcerare si un echipaj cu ambulanta de la SAJ Piatra-Neamt.
  Cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare, pompierii au patruns in interiorul apartamentului situat la etajul 4 intr-un bloc de locuinte situat pe strada Orhei, unde au gasit un barbat de 78 ani, constient. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ si transportat la spital. 05.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Trifesti Prin apel la 112, in jurul orei 17:50, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din comuna Trifesti. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
  Incendiul se manifesta la acoperis si in doua camere ale locuintei, cu posibilitatea propagarii acestuia la o anexa gospodareasca din apropiere. Din interiorul unei camere pompierii au scos o butelie. Miltarii au localizat si lichidat incendiul in urma caruia au ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 80 mp si bunurile materiale aflate in interiorul celor doua camere. Cosul de fum neprotejat termic fata de materiale combustibile a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.
  Nu au fost victime.


  05.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din orasul Targu Neamt

  In jurul orei 09:00, prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta situata pe strada 9 Mai, in orasul Targu Neamt.
  Pompierii din cadrul Detasamentului Targu Neamt au intervenit pentru localizarea si lichidarea incendiului cu patru autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD. Incendiul se manifesta la acoperisul unei locuinte cu mansarda cu posibilitatea propagarii la doua locuinte cu etaj aflate in vecinatate. Trei persoane ( doua femei si un barbat) au primit ingrijiri medicale de la paramedicii de pe ambulanta SMURD deoarece au suferit atacuri de panica si usoare intoxicatii cu monoxid de carbon. Acestea au refuzat transportul la spital. Fortele de interventie au localizat si lichidat incendiul in urma caruia a ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 170 mp si s-au deteriorat bunurile materiale din incaperile de la mansarda.
  Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu. 04.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din municipiul Roman
  Prin apel la 112, in jurul orei 09:53, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta situata pe strada Pacii din municipiul Roman. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD. Incendiul se manifesta la acoperis cu posibilitatea propagarii la intreaga locuinta
  Pompierii au localizat si lichidat incendiul in limitele gasite. A ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 80 mp.
  Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu. Nu au fost victime.


  03.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Stanita

  Prin apel la 112, in jurul orei 18:20, pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din satul Ghidion, comuna Stanita. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD. Incendiul se manifesta generalizat la acoperisul unei case cu posibilitatea propagarii la o alta casa aflata in imediata vecinatate. Pompierii au localizat si lichidat incendiul in limitele gasite. A ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 120 mp. Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu. Nu au fost victime.


  03.12.2020 - Comunicat de presa: rezultatul testului Covid pentru un cadru militar ce isi desfasoara activitatea in cadrul ISU este pozitiv

  Va informam ca rezultatul testului Covid pentru un cadru militar ce isi desfasoara activitatea in cadrul ISU Neamt este pozitiv. In acest sens, facem precizarea ca dupa primirea rezultatului care indica infectarea, s-a procedat la informarea structurilor ierarhice si a Directiei de Sanatate Publica, pentru adoptarea masurilor legale.


  03.11.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea a unui incendiu produs la un autoturism in municipiul Piatra-Neamt

  Ca urmare a unui apel la 112, pompierii pietreni au intervenit cu o autospeciala pentru stingere apa si spuma pentru localizarea si lichidarea unui incendiu produs la un autoturism in municipiul Piatra-Neamt. La sosirea fortelor de interventie incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui autoturism parcat pe strada Nicolae Iorga. Acesta a ars in totalitate. Incendiul s-a propagat si la un autoturism parcat in imediata vecinatate. Proprietarul acestuia, cu ajutorul stingatorului din dotare a stins incendiul care se manifesta la partea din spate a autoturismului (aripa dreapta, spoiler dreapta, stop dreapta). Scurtcircuitul electric a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu.


  02.12.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs pe DN 15 C pe raza comunei Raucesti

  Prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui accident rutier produs pe DN 15 C pe raza comunei Raucesti. Ca urmare a accidentului rutier produs intre un autotren si un autoturism a rezultat o victima incarcerata. In urma accidentului autoturismul a parasit partea carosabila si a intrat intr-un sant. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii targnemteni cu o autospeciala de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospeciala pentru descarcerare si o ambulanta SMURD si un echipaj cu o ambulanta de la SAJ Targu Neamt. Pompierii au extras victima incarcerata, soferul autoturismului, in stare de inconstienta. Aceasta a fost preluat de echipajul de la SAJ si transportat la spital. In autoturism se mai afla o persoana care s-a autoevacuat pana la sosirea fortelor de interventie. Pompierii au asigurat si masurile de prevenire si stingere a incendiilor, deconectand bornele bateriilor de la autoturism si au curatat/degajat carosabilul de elementele rezultate in urma accidentului rutier.


  02.12.2020 - Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din comuna Bodesti

  Prin apel la 112, in jurul orei 15:45, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din satul Oslobeni, comuna Bodesti. Pentru localizarea si lichidarea incendiului au intervenit pompierii pietreni cu doua autospeciale de stingere cu apa si spuma si o ambulanta SMURD si pompierii voluntari din cadrul SVSU Bodesti cu o autospeciala pentru stingere. Incendiul se manifesta la acoperisul locuintei si la o magazie lipita de casa. Fortele de interventie au lichidat incendiul in urma caruia a ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 60 mp si o magazie cu suprafata de 14 mp. Actiunea intentionata a fost cauza probabila de producere a acestui incendiu. Nu au fost victime.


  02.12.2020 - Comunicat de presa: Avansari in grad si depunerea juramantului militar cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei

  Astazi, 02 decembrie la sediul ISU Neamt, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, a avut loc un ceremonial militar si religios pentru avansarea in grad si pentru depunerea juramantului militar a unor salvatori nemteni. In semn de apreciere pentru modul exemplar in care si-au indeplinit atributiile de serviciu, au fost inaintati in grad inaintea expirarii stagiului minim, un ofiter si cinci subofiteri, astfel:
  * In gradul de locotenent-colonel: Mr. BURDULEA MIHAI - BOGDAN, comandant al Detasamentului de pompieri Targu Neamt;
  * In gradul de plutonier adjutant sef: Plt. adj. GAVRILIU COSTEL - NICOLAE, din cadrul Detasamentului de pompieri Piatra Neamt;
  * In gradul de plutonier adjutant sef: Plt. adj. GRIGORAS VASILE, din cadrul Detasamentului de pompieri Roman;
  * In gradul de plutonier adjutant: Plt. maj. RADU MARIAN, din cadrul Detasamentului de pompieri Piatra Neamt;
  * In gradul de plutonier adjutant: Plt. maj. ILISEI ALEXANDRU - OVIDIU, din cadrul Detasamentului de pompieri PiatraNeamt;
  * In gradul de plutonier adjutantPlt. maj. AGAPIE DUMITRU, din cadrul Detasamentului de pompieri Tirgu Neamt.
  Totodata, cu aceasta ocazie, in fata drapelului tricolor au depus juramantul militar 12 cadre, astfel:
  Plt.adj.sef. Tibulasi Vasile
  Plt. maj. Panduru Gabriel
  Sg. maj. Avram Ciprian - Daniel
  Sg. maj. Caia Cornel
  Sg. maj. Fermezon Madalin - Constantin
  Sg. maj. Foca Dragos
  Sg. maj. Gusa Ioan - Alexandru
  Sg. maj. Mihalache Alexandru - Constantin
  Sg. maj. Neculcea Ioan
  Sg. maj. Petraru Razvan - Vasile
  Sg. maj. Racariu Cezar - Iustinian
  Sg. maj. Socea Valentin
  "Eu.... jur credinta patriei mele, Romania.
  Jur sa-mi apar tara, chiar cu pretul vietii.
  Jur sa respect constitutia, legile tarii si regulamentele militare.
  Asa sa-mi ajute Dumnezeu."

  Depunerea Juramantului Militar este un moment unic, emotionant pentru fiecare dintre noi, militarii. Sentimentele de mandrie, dar si de asumare a unei mari responsabilitati traite in acele momente ne calauzesc pasii in cariera si ne revin in memorie atunci cand ne este mai greu.
  Felicitari tuturor si mult succes in misiunile care urmeaza sa va fie incredintate!


  02.12.2020 - Comunicat de presa:Ai grija la cea mai mare grija: siguranta copilului tau!" - o noua campanie nationala lansata, astazi, de IGSU, E.ON si Delgaz Grid

  Proiectul isi propune constientizarea adultilor asupra importantei supravegherii copiilor si a respectarii regulilor de siguranta in locuinte;
  Peste 100 de copii si-au pierdut viata in incendii la locuinte, in ultimii opt ani, iar majori-tatea erau nesupravegheati la momentul producerii incidentului; In cei opt ani de parteneriat, IGSU, E.ON si Delgaz Grid au derulat mai multe campanii de siguranta ale caror mesaje au ajuns la milioane de romani. Potrivit sondajului realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), unul din patru romani recunoaste ca isi lasa copiii mai mici de 10 ani nesuprave-gheati in locuinta. De asemenea, 64% dintre cei chestionati considera ca supravegherea permanenta a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securitatii micutilor in casa sau gospodarie. Totodata, potrivit datelor IGSU, in ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale in-cendiilor la locuinte, iar 104 dintre acestia si-au pierdut viata. Majoritatea au fost lipsiti de supraveghere din partea adultilor, la momentul producerii incendiilor. Folosirea necorespunzatoare a instalatiilor electrice sau a mijloacelor de incalzire sunt prin-cipalele cauze care, an de an, curma vieti in randul celor mici. Astfel, conform sondajului IRES, 8% dintre romani recunosc ca au folosit improvizatii pentru sobe, cosuri de fum sau centrale pe lemne. De asemenea, 6% admit ca au facut improvizatii la instalatii electrice, iar 3% la instalatiile de gaz. Peste jumatate dintre romanii chestionati au declarant ca nu au un detector de gaz, 72% nu au stingator de incendii, iar 81% nu au detector de fum. Mai mult, 44,5% dintre cei care detin cos de fum nu apeleaza la personal specializat, cel putin o data pe an, pentru verificarea ori curatarea acestuia. Copiii raman categoria cea mai vulnerabila, atunci cand vorbim despre incendii produse la locuinte sau gospodarii. In cele mai multe situatii ei nu pot aprecia pericolele din jur si le lipseste puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care si-au pierdut viata, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban. De aceea, constientizarea adultilor cu privire la responsabilitatea ce le revine in ceea ce priveste respectarea masurilor de siguranta in locuinte este obiectivul principal al campaniei nationale "Ai grija la cea mai mare grija: siguranta copilului tau", lansata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in parteneriat cu E.ON si Delgaz Grid. Astfel, spoturile proiectului vor fi difuzate incepand de astazi pe posturile TV si in mediul online si vor aduce in prim-plan reprezentanti de seama ai categoriilor profesionale care se bucura de credibilitate si respect din partea populatiei, cum ar fi: pompieri, profesori, medi-ci, preoti, actori. Fiecare personaj din clipurile campaniei trage un semnal de alarma in ran-dul celor care sunt responsabili de siguranta copiilor, care pot deveni victime ale neglijentei sau neatentiei adultilor, fie ei bunici, parinti sau apartinatori. Supravegherea micutilor, pregatirea corespunzatoare a instalatiilor de incalzire, curatarea cosurilor de fum, obligatoriu inainte de venirea sezonului rece (cu personal autorizat), verifi-carea instalatiilor, repararea defectiunilor de catre specialisti sunt cateva dintre regulile principale care trebuie respectate, astfel incat copiii si ceilalti membri ai familiei sa fie in siguranta. Despre parteneriatul dintre E.ON, Delgaz Grid si IGSU Incheiat intre IGSU si E.ON Romania in luna septembrie 2012, parteneriatul ,,Impreuna pentru Siguranta" a constat in derularea, la nivel national, a mai multor campanii comune de in-formare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizarii ne-corespunzatoare a surselor de energie, fie ca vorbim de electricitate sau de gaze naturale. Astfel, in ultimii ani au fost derulate campaniile: "F.O.C - Flacarile Omoara Copii" (lansata in septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa, urmata de "R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!" (lansata in noiembrie 2012), respectiv ,,R.I.S.C. - Siguranta NU e un joc de noroc!" (decembrie 2013). Acestea si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. De asemenea, in 2015, E.ON Romania s-a alaturat campaniei ,,Nu tremur la cutremur", initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin IGSU. Incepand cu anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numarul de victime si a pagube-lor materiale, cele doua parti au initiat si derulat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventiva a populatiei cu sloganul ,,Mai bine previi, decat sa nu fii!", pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie. La actiunile desfasurate sub egida parteneriatului au participat, in toti acesti ani, peste 6 milioane de oameni, jumatate dintre acestia fiind copii. Despre IGSU Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a fost infiintat in data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protectiei Civile si Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonata Ministerului Afacerilor Interne. La nivel national, IGSU coordoneaza toate organizatiile implicate in managementul situatiilor de urgenta, in concordanta cu principiile existente pe plan international, specifice ONU, NATO, UE si altor organisme la care Romania este parte/a aderat. Despre E.ON Romania Grupul german E.ON este unul dintre liderii pietei de energie, avand in Romania o prezenta consolidata de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid si E.ON Energie Romania, acestea desfasurand activitati de distributie, respectiv de furnizare a energiei si a solutiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienti. Despre Delgaz Grid Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale de peste 23.000 km in 20 de judete din partea de Nord si de Vest a Romaniei (Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mures, Sibiu, Alba, Harghita, Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau) si o retea de electricitate de aproape 81.900 km in sase judete din Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 2,3 miliarde de euro.


  01.12.2020 -Misiune de interventie pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din localitatea Pipirig

  In jurul orei 10:12, prin apel la 112, pompierii nemteni au fost instiintati despre producerea unui incendiu la o locuinta din localitatea Pipirig. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii targnemteni cu o autospeciala de stingere. Incendiul se manifesta in podul locuintei, cu posibilitatea propagarii la intreaga locuinta. Pompierii voluntari cu autospeciala din dotare din cadrul SVSU Pipirig au localizat incendiul. Fortele de interventie au stins incendiul in urma caruia au ars aproximativ 10 mp din acoperisul locuintei. Efectul termic al curentului electric a fost cauza probabila de producere a incendiului. Nu au fost victime.
  printListeaza articolul