Interventii în situații de urgență

 • 15.10.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs in comuna Savinesti

  In jurul orei 14:02, prin apel la 112, am fost instiintati despre producerea unui accident rutier, in urma caruia un autoturism a intrat intr-un stalp, iar o persoana a ramas blocata in autoturism, in curtea R.A.R, in comuna Savinesti. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospeciala pentru stingere cu modul pentru descarcerare. Din autoturism, pompierii au scos un barbat de 65 de ani, constient. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ sosit la locul evenimentului si transportat la spital.
  Pompierii au asigurat si masurile de prevenire si stingere a incendiilor.


  15.10.2020 - Comunicat de presa: rezultatul testului Covid pentru un cadru ce isi desfasoara activitatea in plan operativ la Detasamentul Roman este pozitiv Va informam ca rezultatul testului Covid pentru un cadru ce isi desfasoara activitatea in plan operativ la Detasamentul Roman este pozitiv. In acest sens, facem precizarea ca dupa primirea rezultatului care indica infectarea, s-a procedat la informarea structurilor ierarhice si a Directiei de Sanatate Publica, pentru adoptarea masurilor legale


  15.10.2020 - Misiune pentru deblocarea unei usi de la un apartament din municipiul Roman

  Prin apel la 112, in jurul orei 08:55, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru deblocarea unei usi de la un apartament din municipiul Roman. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman cu o autospeciala pentru stingere cu modul pentru descarcerare si un echipaj cu ambulanta de la SAJ.
  Cu ajutorul scarii culisabile pompierii au patruns pe un geam in interiorul apartamentului situat la al doilea etaj dintr-un bloc de locuinte, situat pe strada AleeaTudor Vladimirescu. In interiorul apartamentului, militarii au gasit un barbat de 46 de ani ce nu prezenta semne vitale.


  14.10.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs in comuna Dragomiresti

  Prin apel la 112, in jurul orei, 18:53 am fost instiintati despre producerea unui accident rutier produs in localitatea Vad, comuna Dragomiresti. In urma accidentului rutier produs intre doua autoturisme au rezultat sase victime (patru adulti si doi minori).
  A fost activat Planul Rosu la Interventie. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Piatra Neamt cu o autospeciala de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospeciala pentru descarcerare , doua ambulante SMURD si 3 ambulante de la SAJ.
  Toate persoanele implicate (doua femei, doi barbati si trei minori) in accident au fost preluate de echipajele medicale si transportate la CPU Roman.
  Pompierii militari au asigurat masurile de prevenire si stingere a incendiilor si au sablat caile rutiere de elementele rezultate in urma accidentului rutier.


  14.10.2020 - Misiune pentru degajarea unei persoane inecate in raul Bistrita pe raza comuna Dumbrava Rosie

  Prin apel la 112, in jurul orei 12:25, pompierii nemteni au fost solicitati sa intervina pentru degajarea unei persoane inecate in raul Bistrita pe raza localitatii Brasauti,comuna Dumbrava Rosie. Pompierii din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt s-au deplasat la locul solicitarii cu o autospeciala complexa pentru interventie, o barca si o ambulanta SMURD TIM. Militarii scos din apa un barbat de aproximativ de 58 ani. Medicul de pe ambulanta SMURD TIM a constat decesul persoanei.


  13.10.2020 - Comunicat de presa: MARTI 13 - Ziua Informarii Preventive

  Cu prilejul Zilei Informarii Preventive - MARTI 13, respectiv Ziua Internationala a Reducerii Riscurilor la Dezastre, ambele marcate in data de 13 octombrie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Petrodava" al judetului Neamt va organiza o serie de activitati ce se vor desfasura sub sloganul "ACASA IN SIGURANTA!".
  Incepand cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta s-a alaturat initiativei derulate la nivel european, stabilind ca in fiecare zi de marti 13, sa fie organizata "Ziua Informarii Preventive". Desfasurate sub sloganul "Preveniti ghinionul", avand ca logo pisica neagra, activitatile ce au loc in aceasta zi urmaresc constientizarea cetatenilor asupra pericolelor la care sunt se pot expune in cazul nerespectarii masurilor de prevenire a diferitelor situatii de urgenta si familiarizarea acestora cu regulile de comportament menite a le salva viata si bunurile.
  Avand in vedere contextul actual, in perioada urmatoare, actiunile inspectoratului pentru situatii de urgenta vor urmari atragerea atentiei asupra modului de comportare in scopul prevenirii raspandirii virusului SARS-Cov-2, precum si pe celelalte tipuri de riscuri (incendii,cutremure, alunecari de teren, gasirea munitiei ramase neexplodata etc).
  Pe fondul cresterii numarului de persoane infectate cu noul Coronavirus dorim sa reamintim ca cea mai importanta arma pe care o avem in combaterea acestei pandemii este adoptarea unui comportament responsabil la nivel individual prin respectarea celor mai importante masuri de preventie:
  Purtarea mastii in spatiile inchise si in mijloacele de transport in comun. Masca trebuie purtata astfel incat atat nasul cat si gura sa fie acoperite;
  Igienizarea frecventa a mainilor dupa contactul cu mediul extern si evitarea ducerii mainilor la nas, gura si ochi fara spalare/dezinfectare in prealabil;
  Evitarea locurilor aglomerate si pastrarea distantei de minim 2 metri fata de persoanele din jurul nostru.
  Pentru constientizarea populatiei privind masurile de prevenire a diferitelor situatii de urgenta si familiarizarea acestora cu regulile de comportament menite a le salva viata si bunurile IGSU a initiat si desfasurat mai multe campanii de informare preventiva:
  F.O.C. - Flacarile Omoara Copii - campania a fost initiata in anul 2012 si a avut ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii la locuinte si implicit al victimelor din randul copiilor; RISC - Proiectul I-Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale! - campania a fost initiata in anul 2013 si are ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii si explozii generate de improvizatii la instalatiile electrice si de gaze naturale la locuintele cetatenilor;
  RISC - Proiectul II - Siguranta nu e un joc de noroc! - campania a fost initiata in anul 2014 si are ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii generate de cosurile de fum la locuintele cetatenilor;
  RISC - Proiectul III - Siguranta NU e un joc de noroc! - campania a fost initiata in anul 2015 si are ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii generate de improvizatii si de suprasolicitarea instalatiilor electrice la locuintele cetatenilor;
  Nu tremur la cutremur - campania a fost initiata in anul 2015 si are ca obiectiv de baza informarea, constientizare si pregatirea populatiei pentru a reactiona corect in situatia producerii unui cutremur de magnitudine ridicata;
  RISC - Proiectul IV - Mai bine previi, decat sa nu fii! - campania a fost initiata in anul 2016 si are ca obiectiv de baza informarea preventiva a populatiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie, in scopul reducerii numarului de victime si a pagubelor materiale produse de incendiile la locuinte;
  RISC - Proiectul V - Scaparile de gaze - Campania a fost initiata in anul 2018 si are ca obiectiv de baza informarea, constientizare si pregatirea populatiei pentru a reactiona corect in situatia in care sesizeaza scapari de gaze, in scopul reducerii numarului de victime si implicit a pagubelor materiale generate de scaparile de gaze;
  Nu incarca butelia la statia GPL! - campania se desfasoara in parteneriat cu Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat ca urmare a vulnerabilitatilor identificate in randul populatiei, in ceea ce priveste cunoasterea riscurilor la care este expusa in situatia in care apeleaza la incarcarea buteliilor de aragaz de la SKID-urile auto. Necesitatea derularii campaniei se fundamenteaza pe situatiile inregistrate la nivel national, evenimente care s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti, raniri sau pagube materiale insemnate.
  Fiipregatit.ro a devenit sursa oficiala de informare pentru a ajuta cetatenii sa inteleaga mai bine riscurile si pentru a-i informa asupra masurilor de prevenire si comportamentului pe care sa-l aiba in diferite situatii de urgenta de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin in adresarea obiectivelor tematice stabilite in planul de actiune privind eficientizarea sistemului national de raspuns in situatii de urgenta si au o componenta integrata de digitalizare care faciliteaza informarea publica.
  13 octombrie - Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale Potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, s-a stabilit ca ziua de 13 octombrie sa fie desemnata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene.
  Domeniile sale principale de activitate includ asigurarea reducerii riscului de producere a dezastrelor in concordanta cu schimbarile climatice, cresterea investitiilor pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor si consolidarea sistemului international pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor.
  In acest an, Ziua internationala pentru reducerea riscurilor de dezastru se refera la guvernare. O buna guvernare a riscurilor de dezastru se poate masura in vieti salvate,numarul redus de persoane afectate de dezastre si reducerea pierderilor economice.
  Cu prilejul acestor doua evenimente Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Petrodava" al judetului Neamt va desfasura in aceste zile activitati preventive respectand totodata masurile de prevenire a raspandirii noului Sars-Cov-2, dupa cum urmeaza:
  Diseminarea mesajului preventiv in ceea ce priveste limitarea propagarii virusului Covid 19;
  Mediatizarea Campaniilor nationale de informare preventiva si distribuirea de brosuri, afise si flyere din aceste campanii la primarii si in unitatile de invatamant din judetul Neamt cu sprijinul sefilor SVSU;
  Distribuirea unor materiale de informare preventiva din Campaniile nationale de informare preventiva catre mall-uri si centre comerciale din judetul Neamt in vederea afisarii acestora.


  12.10.2020 - Misiune stingere a unui incendiu produs la o locuinta din comuna Borlesti

  Prin apel la 112, in jurul orei 20:20 pompierii au fost instiintati despre producerea unui incendiu produs la o locuinta din localitatea Ruseni, comuna Borlesti. Pentru localizarea si lichidarea incendiului au intervenit pompieri voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare si pompierii din cadrul Detasamentului Piatra Neamt cu doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
  Incendiul se manifesta la nivelul acoperisului unei case.
  Nu au fost victime.
  Fortele de interventie au lichidat incendiul in urma caruia a ars acoperisul casei pe o suprafata de aproximativ 80 mp.
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost stabilita ca fiind cosul de fum neprotejat termic fata de materiale combustibile.


  12.10.2020 - Misiune de deblocare a unei usi de la un apartament din municipiul Piatra-Neamt

  Prin apel la 112, in jurul orei 15:53, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru deblocarea unei usi de la un apartament din municipiul Piatra-Neamt. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt cu o autospeciala complexa de interventie si un echipaj cu o ambulanta de la SAJ. Cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare s-a patruns in interiorul apartamentului situat la al treilea etaj dintr-un bloc de locuinte situat pe strada Mihai Eminescu. In interiorul apartamentului pompierii au gasit o femeie cazuta, de aproximativ 94 de ani, constienta. Echipajul de la SAJ au preluat victima dupa care au transportat-o la spital.


  12.10.2020 - Misiune de stingere a unui incendiu produs la o locuinta din comuna Valea Ursului

  rin apel la 112, in jurul orei 14:13, am fost instiintati despre producerea unui incendiu produs la o locuinta din localitatea Chilii, comuna Valea Ursului. La locul interventiei au ajuns primii pompierii voluntari de la SVSU Oniceni, cu autospeciala din dotare, care au localizat incendiul. Imediat, au ajuns si pompierii de la punctul de lucru Poienari cu doua autospeciale de stingere. Incendiul se manifesta la acoperisul unei case cu etaj.
  Fortele de interventie au stins incendiul, in urma caruia au ars aproximativ 180 mp din acoperisul casei de locui si au fost deteriorate bunurile materiale din doua incaperi (mobilier, aparate electrice si electrocasnice).
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost stabilita ca fiind cosul de fum neprotejat termic fata de materiale combustibile.
  Doua femei in varsta de 31 de ani si 50 de ani, au suferit atacuri de panica. Acestea au primit ingrijiri medicale de la paramedicii sositi la locul evenimentului, refuzand transportul la spital.


  12.10.2020 - Misiune de interventie la un accident rutier produs in comuna Poienari

  In jurul orei 11:26, prin apel la 112, pompierii romascani au fost solicitati sa intervina la un accident rutier produs pe DN 15 D, pe raza comunei Poienari. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii de la Punctul de lucru Poienari cu o autospeciala pentru stingere cu modul pentru descarcerare si o ambulanta SMURD TIM.
  In urma accidentului rutier o autoutilitara a parasit partea carosabila si a intrat intr-un sant. Pompierii au scos din autoutilitara conducatorul auto, constient (barbat 43 de ani). Aceasta a fost preluat de echipajul SMURD TIM si transportat la CPU Roman.
  Pompierii militari au asigurat si masurile de prevenire si stingere a incendiilor.


  12.10.2020 - Comunicat de presa: rezultatul testului Covid pentru un cadru ce isi desfasoara activitatea la program de 8 ore in cadrul ISU este pozitiv Va informam ca rezultatul testului Covid pentru un cadru militar ce isi desfasoara activitatea la program de 8 ore in cadrul ISU Neamt este pozitiv. In acest sens, facem precizarea ca dupa primirea rezultatului care indica infectarea, s-a procedat la informarea structurilor ierarhice si a Directiei de Sanatate Publica, pentru adoptarea masurilor legale.


  09.10.2020 - Inceput de octombrie cu misiuni pirotehnice

  In data de 01.10.2020 cu ocazia desfasurarii unei activitati de pregatire de specialitate in teren echipa pirotehnica a descoperit pe raza localitatii Bicazu Ardelean doua grenade de mana austro-ungare si un cartus de calibru 6,5mm. Munitia gasita care provine din Primul Razboi Mondial, a fost ridicata, transportata si depozitata in conditii de siguranta pentru a fi distrusa ulterior.


  In data de 08.10.2020 pe timpul desfasurarii unei activitati de pregatire de specialitate in teren, echipa politehnica din cadrul ISU Neamt a descoperit in padurea Nemtisor, pe raza localitatii Vanatori Neamt, 16 cartuse de calibru 7.62 mm.
  Munitia gasita, care provine din Al Doilea Razboi Mondial, a fost ridicata, transportata si depozitata in conditii de siguranta pentru a fi distrusa ulterior.


  In data de 09.10.2020 echipa pirotehnica a intervenit pt asanarea unei lovituri de aruncator de calibru 82 mm, descoperita de un barbat de 40 de ani pe timpul efectuarii unor lucrari la fondul forestier in satul Poiana Largului, comuna Poiana Teiului (zona numita Paraul Boului). Munitia gasita, care provine din Al Doilea Razboi Mondial, a fost ridicata, transportata si depozitata in conditii de siguranta pentru a fi distrusa ulterior.
  In data de 09.10.2020 echipa pirotehnica a intervenit in comuna Valeni pentru asanarea unei lovituri de aruncator de calibru 120 mm, descoperita de un barbat de 62 ani, pe timpul efectuarii unor lucrari de reparatii la locuinta Munitia gasita, care provine din Al Doilea Razboi Mondial, a fost ridicata, transportata si depozitata in conditii de siguranta pentru a fi distrusa ulterior.
  In data de de 10.10.2020, in municipiul Roman, pirotehnistii nemteni au avut o misiune pentru asanarea unor elemente de munitie: un proiectil exploziv calibru 75 mm, o grenada de mana defensiva, un cartus de calibru 7,92 mm si un cartus de calibru 9 mm. Munitia a fost gasita in Parcul Municipal Roman de catre un barbat de 29 ani, presedinte al unui club de detectoristi din Roman impreuna cu colegii din grup. Munitia a fost descoperita pe timpul unei activitati organizate impreuna cu Primaria Roman avand ca scop ecologizarea. Echipa pirotehnica a verificat zona pe o suprafata de aproximativ 300 mp si nu a mai descoperit alte elemente de munitie.
  Munitia gasita, care provine din Al Doilea Razboi Mondial, a fost ridicata, transportata si depozitata in conditii de siguranta pentru a fi distrusa ulterior.


  09.10.2020 - Misiune pentru degajarea unei persoane spanzurate intr-un copac, in municipiul Piatra-Neamt

  Pompierii din cadrul Detasamentului Piatra Neamt au fost solicitati sa intervina cu o autospeciala pentru stingere cu modul pentru descarcerare pentru degajarea unei personae spanzurate intr-un copac, in municipiul Piatra-Neamt. Persoana a fost data jos din copac de catre cetateni pana la ajungerea fortelor de interventie. Pompierii au evaluat persoana si au acordat ingrijiri medicale pana la ajungerea echipajului de la SAJ. Este vorba de o femeie de 32 de ani ce prezenta semne vitale.
  Victima a fost preluata de un echipaj de la SAJ si transportata la spital.

  09.10.2020 - Misiune pentru stingerea unui incendiu produs la o anexa gospodareasca din localitatea Davideni, comuna Tibucani

  Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 14:30, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu produs la o anexa gospodareasca din localitatea Davideni, comuna Tibucani. La locul solicitarii s-au deplasat pompierii targnemteni cu doua autospeciale pentru stingere, pompierii voluntari din cadrul SVSU Pastraveni cu autospeciala din dotare si voluntari din cadrul SVSU Tibucani cu UTV-ul din dotare.
  Incendiul se manifesta la nivelul unei anexe gospodaresti, cu posibilitatea propagarii la locuinta. In interiorul anexei gospodaresti (bucatarie de vara) se afla o butelie, care a explodat.
  Nu au fost victime.
  Fortele de interventie au localizat si lichidat incendiul. In urma incendiului a ars anexa gospodareasca cu suprafata de aproximativ 30 mp cu bunurile materiale aflate in interiorul acesteia.
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost stabilita ca fiind cosul de fum deteriorat.


  07.10.2020 - Misiune pentru degajarea unei persoane cazuta intr-o fantana din comuna Borlesti

  Ca urmare a unei solicitari venite de la IPJ Neamt, pompierii din cadrul Detasamentului Piatra Neamt au intervenit cu o autospeciala complexa de interventie pentru scoaterea unei persoane cazuta intr-o fantana din localitatea Sovoaia, comuna Borlesti.
  Cu ajutorul mijloacelor specifice de interventie de evacuare din mediu ostil, pompierii au scos dintr-o fantana, de aproximativ 12 m adancime, o femeie de 64 de ani ce nu prezenta semne vitale.


  08.10.2020 - Comunicat de presa: Atentie la vinul aflat in proces de fermentare! Odata cu venirea toamnei si dupa culegerea viilor, multi dintre cetateni pregatesc vinul in gospodarii. In conditiile in care acesta nu este depozitat in spatii corespunzatoare, care sa poata fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot aparea incidente sau chiar tragedii.
  Atentie la dioxidul de carbon acumulat in beciurile sau spatiile inchise unde mustul este pus la fermentat!
  In fata butoaielor pline cu must pe cale sa se transforme in vin, oamenii nu prevad pericolul care ii pandeste! Dar el exista, si este cu atat mai real pe cat de incolor si inodor este gazul toxic!
  Desi pompierii nu au fost solicitati sa intervina in ultima perioada in astfel de situatii, pentru a evita cazurile de intoxicatie cu dioxid de carbon, acumulat in spatii inchise, pe timpul fermentarii mustului, ISU Neamt recomanda:
  * nu puneti mustul la fermentat in spatii inchise;
  * nu intrati in incaperile in care fierbe vinul, fara a asigura o ventilatie corespunzatoare;
  * anuntati pe cineva ca veti intra intr-o astfel de incapere;
  * verificati concentratia de oxigen din incaperea in care intrati, prin aprinderea unei lumanari. In cazul in care se va stinge, inseamna cu nu exista suficient oxigen;
  * sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  * nu intrati in incaperea in care exista deja o victima fara echipament de protectie pentru ca este posibil sa va intoxicati si dumneavoastra;
  * sunati la 112 in orice astfel de situatie.  printListeaza articolul