Interventii în situații de urgență

 • Ieri, 14 noiembrie 2020, in jurul orei 19:00, a fost anuntat un incendiu la sectia de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Piatra Neamt.

  In aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fata locului si au constatat ca incendiul se manifesta cu flacara si degajari mari de fum, la sectia ATI, in cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului. Prioritatea echipajelor de interventie a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse in urma incendiului, din cele doua incaperi. Pentru evacuarea de urgenta a pacientilor, precum si pentru stingerea incendiului, pompierii au actionat simultan, atat din exterior, cu ajutorul scarilor, cat si din interior, prin echipe de cautare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat in aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

  Avand in vedere numarul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficienta a evenimentului a fost activat *Planul Rosu de Interventie*, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale. Totodata, pentru optimizarea misiunii de raspuns, fortele si mijloacele de interventie au fost suplimentate gradual, la fata locului.

  Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri si resurse medicale de la ISU Neamt, ISU Bacau, ISU Iasi si SAJ Neamt, respectiv:
  ISU NT:1 Autospeciala pentru transport victime multiple si 2 ambulante SMURD (cu medic)
  ISU IS: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple si 2 ambulante SMURD (cu medic)
  ISU BC - 1 Autospeciala pentru transport victime multiple
  SAJ Neamt- 9 Ambulante tip B

  Misiunea a fost una dificila avand in vedere numarul mare de persoane aflate la interior, precum si vizibilitatea scazuta din cauza fumului degajat, pompierii militari actionand pentru evacuarea pacientilor din cele 2 saloane. Ulterior acestei operatiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate in incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate in salonul alaturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului.

  Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate in stare critica din cauza infectarii cu noul tip de coronavirus) au decedat.

  Pentru continuarea ingrijirilor medicale care se impuneau pacientilor evacuati si care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamt, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Letcani, Judetul Iasi. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple si 2 unitati de terapie intensiva mobila. Totodata precizam ca impreuna cu acestea a fost transportata si o alta persoana confirmata pozitiv, aflata la UPU in asteptarea internarii la terapie intensiva. Pe toata perioada deplasarii, persoanele au beneficiat de asistenta medicala acordata de echipaje ale UPU SMURD Iasi. Printre persoanele afectate in urma incendiului se afla si medicul de garda. In sprijinul lui, s-a luat de urgenta masura transportului cu o unitate de terapie intensiva mobila SMURD la aeroportul din Iasi, de unde a fost preluat cu o aeronava militara pusa la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale si transportat la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

  Totodata, in urma acordului primit de spitalul militar "Regina Astrid" din Bruxelles, medicul urmeaza a fi transferat in cursul acestei dimineti, cu o aeronava pusa la dispozitie de MApN.

  Asistenta si echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj apartinand UPU- SMURD Bucuresti.

  *****

  *Forte participante la interventie*:
  140 pompieri, medici si asistenti de la ISU Neamt, SAJ Neamt, ISU Iasi, ISU Bacau, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Piatra Neamt, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Spiridon Iasi si Spitalul Clinic Militar de Urgenta Iasi.

  *Mijloace implicate* :
  8 autospeciale de stingere, 1 autoscara, 1 autospeciala de descarcerare, 14 ambulante tip B, 4 Unitati de Terapie Intensiva Mobila, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

  Totodata, conform competentelor, politia a derulat misiuni de identificare a victimelor, apartinatorii acestora fiind informati despre starea de sanatate a pacientilor si transportul acestora catre o alta unitate spitaliceasca.
  Totodata, au fost derulate si misiuni de informare a familiilor celor decedati.


  printListeaza articolul