Interventii în situații de urgență

 • Misiuni de stingere incendii de vegetatie uscata

  STOP INCENDIILOR DE VEGETATIE!

  In acest week-end pompierii militari nemteni, alaturi de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta, au intervenit pentru localizarea si lichidarea a 22 de arderi de vegetatie uscata, care au afectat o suprafata de aproximativ 65 de hectare.
  Arderile de vegetatie uscata si litiera s-au produs in localitatile: Valea Seaca - com. Baltatesti(1), Tutcanii din Vale - com. Bahna(1), Dumbrava Deal - com. Savinesti(1), Roman - str. Nicolae Balcescu(1), Craiesti - com. Bozieni(1), Cracaoani(1), Piatra Neamt(3), Comuna Savinesti - str. Chimiei(1), Mastacan - com. Borlesti(1), Unghi - com. Dragomiresti(1), Basta - com. Secuieni(1), Hoisesti - com. Margineni(1), Brasauti - com. Dumbrava Rosie(1), Girov(1), Doljesti(1), Bahna Mare - com. Bargaoani(1), Roman(1), Rotunda - com. Doljesti(1), Danesti - com. Girov(1), Filipesti - jud. Bacau(1).


  Au fost si situatii cand arderile de vegetatie s-au propagat si la constructii, cum ar fi:

  Incendiul de vegetatie uscata de sambata, 09.03.2019, in jurul orei 13:25, din localitatea Mastacan, com. Borlesti, cand flacarile s-au propagat la o anexa gospodareasca, unde au ars aproximativ 2 tone de fan si anexa realizata din lemn;

  Cauza probabila de producere a acestor incendii a fost ,,foc deschis in spatii deschise sau fumatul in locuri nepermise". Reamintim cetatenilor ca arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei.


  Protejati viata, bunurile si mediul inconjurator!


  Anual mii de incendii de vegetatie distrug bunuri, afecteaza mediul inconjurator si uneori, din pacate, se finalizeaza cu pierderi de vieti! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile si deseurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale insemnate sau chiar pierderi de vieti omenesti.
  Conditiile de vant si nerespectarea masurilor obligatorii de protectie constituie elemente care intretin si favorizeaza propagarea focului. Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamt reaminteste cetatenilor urmatoarele masuri de prevenire:
  * Utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa;
  * Realizarea arderii doar in locuri special amenajate, cu respectarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
  * Supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului, dupa terminarea activitatii;
  * Utilizarea focului deschis la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie (gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m fata de materiale sau substante combustibile (lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisa;
  * Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de indata a focului (rezervor cu apa, galeti, lopata, sapa, cazma), atunci cand acesta scapa de sub control;
  * Responsabilizarea adultilor in ceea ce priveste jocul copiilor cu focul si accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumanari, lampi cu gaz, etc).


  Misiune de stingere incendiu produs la o bucatarie de vara in localitatea Urecheni

  Sambata, 09.03.2019, la ora 09:26, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta ,,112", despre producerea unui incendiu la o bucatarie de vara in localitatea Urecheni. La locul evenimentului s-au deplasat doua echipaje de pompieri militari, cu o autospeciala de stingere cu apa si spuma si o ambulanta SMURD de prim ajutor calificat, din cadrul Detasamentului de pompieri Targu Neamt, fiind sprijinite si de sase voluntari cu o autospeciala de stingere din cadrul SVSU Pastraveni si Urecheni, care au stins incendiul.
  Ca urmare a producerii incendiului, au ars un perete de lemn cu suprafata de cca. 4 metri patrati, tamplarie din lemn, bunurile aflate in interior si aproximativ 30 metri patrati acoperis.
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost ,,foc deschis in spatii inchise(lumanare)".


  Misiune de stingere incendiu produs la un buncar de rumegus in municipiul Roman

  Duminica, 10.03.2019, la ora 12:34, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta ,,112", despre producerea unui incendiu la un buncar de rumegus, proprietatea unui operator economic, in municipiul Roman, str. Energiei. La locul evenimentului s-au deplasat doua echipaje de pompieri militari, cu doua autospeciale de stingere cu apa si spuma, din cadrul Detasamentului de pompieri Roman, fiind sprijinite si de patru pompieri voluntari cu o autospeciala de stingere din cadrul Serviciului Privat pentru Situatii de Urgenta Sting Expres L.B., care au stins incendiul.
  Ca urmare a producerii incendiului, au ars aproximativ 3 tone de rumegus, 1 metru cub scandura, si acoperisul unei magazii, realizat din lemn cu invelitoare din tabla, pe o suprafata de aproximativ 80 metri patrati. Cauza probabila de producere a incendiului a fost ,,amplasarea necorespunzatoare a materialelor inflamabile fata de mijloacele de incalzire".


  Misiune de stingere incendiu depozit de coceni in Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa

  Duminica, 10.03.2019, la ora 12:42, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat, prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta ,,112", despre producerea unui incendiu la un depozit de coceni in satul Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa. La locul indicat de apelant s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospeciala de stingere cu apa si spuma din cadrul Detasamentului de pompieri Roman, fiind sprijinit si de un voluntar din cadrul SVSU Ruginoasa.
  Fortele au stins incendiul, in urma caruia au ars aproximativ 3 tone de coceni.
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost ,,foc deschis in spatii deschise".


  Misiune de stingere incendiu sira de fan in localitatea Poienari

  Duminica, 10.03.2019, la ora 14:13, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat, prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta ,,112", despre producerea unui incendiu la o sira de fan in localitatea Poienari. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu doua autospeciale de stingere cu apa si spuma si o ambulanta SMURD de prim ajutor calificat din cadrul Detasamentului de pompieri Roman si Punctul de lucru Poienari, fiind sprijinite si de trei voluntari din cadrul SVSU Poienari. Fortele au stins incendiul, in urma caruia au ars aproximativ 7 tone de fan.
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost ,,jar sau scantei purtate de vant".


  Misiune de stingere incendiu locuinta particulara in localitatea Doljesti

  Duminica, 10.03.2019, la ora 14:21, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat, prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta ,,112", despre producerea unui incendiu la o locuinta particulara in localitatea Doljesti. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu trei autospeciale de stingere cu apa si spuma din cadrul Detasamentului de pompieri Roman, fiind sprijinite si de trei voluntari din cadrul SVSU Doljesti. Ca urmare a producerii incendiului, au murit doua animale si au ars aproximativ 30 metri patrati din acoperisul locuintei, 2 tone deseuri de coceni si lucerna. Flacarile s-au propagat si la o proprietate invecinata, unde au ars cca. 1 tona de lucerna si 6 metri liniari gard din lemn. Cauza probabila de producere a incendiului a fost ,,jar sau scantei purtate de vant".


  Misiune de stingere incendiu anexa gospodareasca in localitatea Cracaoani

  Noaptea trecuta la ora 01:57, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat, prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta ,,112", despre producerea unui incendiu la o anexa gospodareasca in localitatea Cracaoani. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu doua autospeciale de stingere cu apa si spuma si o ambulanta SMURD de prim ajutor calificat din cadrul Detasamentului de pompieri Targu Neamt, fiind sprijinite si de un voluntar din cadrul SVSU Cracaoani.
  Ca urmare a producerii incendiului, a ars acoperisul anexei pe o suprafata de aproximativ 60 metri patrati.
  Cauza probabila de producere a incendiului a fost ,,cos de evacuare a fumului si gazelor fierbinti neprotejat corespunzator fata de materilele combustibile".  printListeaza articolul