Pompierii romani, intr-o noua misiune de sprijinire a Greciei, in lupta cu incendiile

 • Astazi, 20 august 2021, in prezenta Ministrului Afacerilor Interne, Lucian BODE, si a Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Secretar de stat dr. Raed ARAFAT, a avut loc, la Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei de la Ciolpan, revista de front a detasamentelor de pompieri inainte de plecarea intr-o noua misiune de stingere a incendiilor din Grecia.

  Misiunea este un raspuns la solicitarea de asistenta internationala inaintata ieri, de statul elen, prin Mecanismul European de Protectie Civila.

  Romania trimite in Grecia 142 de pompieri, opt autospeciale de stingere incendii de padure, trei cisterne, un centru de comanda, doua containere Multirisc, un autocar de interventie, precum si alte mijloace de sprijin logistic, printre care o drona care poate fi folosita pentru survolarea zonelor in care se va interveni. Pompierii romani vor interveni pentru stingerea incendiilor care afecteaza o zona din proximitatea Atenei.

  Pompierii care au plecat in Grecia provin de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Unitatea Speciala de Interventie in Situatii de Urgenta si de la 16 inspectorate pentru situatii de urgenta (Bucuresti-Ilfov, Alba, Arges, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Salaj, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Valcea si Timis).

  Ministrul Lucian Bode le-a multumit pentru faptul ca s-au oferit voluntari pentru aceasta misiune si si-a exprimat increderea ca vor da dovada de profesionalism si de maxima implicare, asa cum s-a intamplat cu ocazia primei participari la stingerea incendiilor care devasteaza Grecia, atragand astfel aprecierea intregii lumi, nu doar a poporului grec.

  *In data de 19 august 2021, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in calitatea sa de punct national de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Raspunsului la Urgenta al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autoritatilor din Grecia pentru acordarea de asistenta internationala, avand in vedere situatia de urgenta generata de extinderea incendiilor de padure pe teritoriul elen.

  Urmare a activarii Mecanismului European de Protectie Civila, Guvernul Romaniei a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenta, pentru autoritatile elene.

  Romania a raspuns pozitiv unei noi solicitari de sprijin formulata de Grecia prin intermediul Mecanismului de protectie civila al Uniunii Europene. Astazi, 20.08.2021, va incepe cea de-a doua misiune a pompierilor romani in Grecia pentru stingerea incendiilor de padure.

  Printre cei 142 de salvatori care au raspuns pozitiv apelului pentru a participa la aceasta misiune, se numara si 12 pompieri nemteni. Din cadrul ISU Neamt au plecat in aceasta misiune 12 pompieri cu o autospeciala pentru stingerea incendiilor de padure si o cisterna de 7000 litri, astfel:
  din cadrul Detasamentului Piatra Neamt:
  - plt.maj. Buturca Dragos,
  - plt.adj. Brem Ionut
  - plt.adj. Onofrei Vasile
  - plt.maj. Cozar Cezar
  - plt.maj. Trifescu Lucian

  din cadrul Detasamentului Roman:
  - plt.maj. Asmarandei Florin
  - plt.maj. Chelaru Ionel
  - plt. Lucaci Paul
  - sg.maj. Andries Gabriel

  din cadrul Detasamentului Targu Neamt
  - m.m. cls I Dumitru Florin
  - plt.adj. Murariu Mihai
  - plt.adj. Raucescu Dumitru

  Suntem alaturi de colegii nostri si de familiile acestora ramase acasa. Drum bun si sa fiti la inaltimea asteptarilor create!