MARTI 13-Ziua Informarii Preventive

 • Multe persoane asociaza ziua de marti, numarul 13 si pisica neagra cu ghinionul! Noi credem ca ,,ghinionul" poate fi prevenit!

  Multe dintre efectele unor situatii de urgenta pot fi limitate sau chiar eliminate daca va informati la timp si sa stiti cum sa actionati corect! Este pentru binele dumneavoastra si al familiei daca identificati potentialele pericole, va insusiti si aplicati masurile si regulile de prevenire a eventualelor situatii de urgenta.

  Incepand cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta s-a alaturat initiativei derulate la nivel european, stabilind ca in fiecare zi de marti 13, sa fie organizata "Ziua Informarii Preventive". Desfasurate sub sloganul "Preveniti ghinionul", avand ca logo pisica neagra, activitatile ce au loc in aceasta zi urmaresc constientizarea cetatenilor asupra pericolelor la care sunt expusi prin nerespectarea masurilor de prevenire a diferitelor situatii de urgenta si familiarizarea acestora cu regulile de comportare menite a le proteja viata si bunurile.

  Avand in vedere contextul actual, in perioada urmatoare, actiunile inspectoratului pentru situatii de urgenta vor urmari sa atraga atentia, in special, in scopul prevenirii raspandirii virusului SARS-Cov-2, precum si pe celelalte tipuri de riscuri specifice judetului Neamt.

  Pentru constientizarea populatiei privind masurile de prevenire a diferitelor situatii de urgenta si familiarizarea acestora cu regulile de comportament menite a le salva viata si bunurile IGSU a initiat si desfasurat mai multe campanii de informare preventiva:

  F.O.C. - Flacarile Omoara Copii - campania a fost initiata in anul 2012 si a avut ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii la locuinte si implicit al victimelor din randul copiilor; www.facebook.com/flacarileomoaracopii.
  RISC - Proiectul I-Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale! - campania a fost initiata in anul 2013 si are ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii si explozii generate de improvizatii la instalatiile electrice si de gaze naturale la locuintele cetatenilor;
  RISC - Proiectul II - Siguranta nu e un joc de noroc! - campania a fost initiata in anul 2014 si are ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii generate de cosurile de fum la locuintele cetatenilor; Link accesare detalii campanie: https://www.igsu.ro/Comunitate/CampaniiInformare Link spot video: https://www.youtube.com/watch?v=sgR1BuXIAXg
  RISC - Proiectul III - Siguranta NU e un joc de noroc! - campania a fost initiata in anul 2015 si are ca obiectiv de baza reducerea numarului de incendii generate de improvizatii si de suprasolicitarea instalatiilor electrice la locuintele cetatenilor; Link accesare detalii campanie: https://www.igsu.ro/Comunitate/CampaniiInformare Link accesare spot video: https://www.youtube.com/watch?v=Q14728rKBAM
  Nu tremur la cutremur - campania a fost initiata in anul 2015 si are ca obiectiv de baza informarea, constientizare si pregatirea populatiei pentru a reactiona corect in situatia producerii unui cutremur de magnitudine ridicata; www.facebook.com/campania.nutremurlacutremur.
  RISC - Proiectul IV - Mai bine previi, decat sa nu fii! - campania a fost initiata in anul 2016 si are ca obiectiv de baza informarea preventiva a populatiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie, in scopul reducerii numarului de victime si a pagubelor materiale produse de incendiile la locuinte; Link accesare detalii campanie: https://www.igsu.ro/Comunitate/CampaniiInformare Link-ul accesare spot video: https://www.youtube.com/watch?v=zr5E3WqSQCk
  RISC - Proiectul V - Scaparile de gaze - Campania a fost initiata in anul 2018 si are ca obiectiv de baza informarea, constientizare si pregatirea populatiei pentru a reactiona corect in situatia in care sesizeaza scapari de gaze, in scopul reducerii numarului de victime si implicit a pagubelor materiale generate de scaparile de gaze; Link accesare detalii campanie: https://www.igsu.ro/Comunitate/CampaniiInformare Link accesare spot video: https://www.youtube.com/watch?v=krX33sB8Qh8
  Nu incarca butelia la statia GPL! - campania se desfasoara in parteneriat cu Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat ca urmare a vulnerabilitatilor identificate in randul populatiei, in ceea ce priveste cunoasterea riscurilor la care este expusa in situatia in care apeleaza la incarcarea buteliilor de aragaz de la SKID-urile auto. Necesitatea derularii campaniei se fundamenteaza pe situatiile inregistrate la nivel national, evenimente care s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti, raniri sau pagube materiale insemnate Link catre spotul video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk Spotul audio se regaseste la urmatorul link: https://isubif.ro/local/campania-nu-incarca-butelia-la-statia-gpl/.
  Fiipregatit.ro a devenit sursa oficiala de informare pentru a ajuta cetatenii sa inteleaga mai bine riscurile si pentru a-i informa asupra masurilor de prevenire si comportamentului pe care sa-l aiba in diferite situatii de urgenta de amploare sau dezastru. https://fiipregatit.ro/campanie/caravana-fii-pregatit/
  Aceasta zi ne ofera posibilitatea de a constientiza cetatenii asupra pericolelor la care se pot expune in cazul nerespectarii masurilor si regulilor de comportare specifice tipurilor de situatii de urgenta Astazi, intre 11:00 si 12:00, maine, 13 iulie 2021, pe platoul Curtii Domnesti din municipiul Piatra-Neamt, vom fi prezenti cu o autospeciala de stingere. Va asteptam pentru a va intalni cu salvatorii nemteni care vor distribui diverse materiale informative si vor discuta si raspunde intrebarilor adresate de cetatenii intersati.
  Actiunile noastre sunt orientate spre informarea si educarea cetatenilor pentru ca acestia sa fie pregatita in cazul producerii unei situatii de urgenta.