printListeaza acest articolul

13 OCTOMBRIE-Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor
Adaugat la: 2018-10-10 / Sursa: WWW.IJSUNT.RO
Potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Anul acesta tematica zilei este „Reducerea pierderilor economice in urma dezastrelor”.


13 octombrie - Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor reprezinta o oportunitate pentru promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene.


In acest context, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Judetului Neamt, si-a propus sa reaminteasca elevilor regulile de comportare si masurile de protectie, pe timpul si imediat dupa producerea unui cutremur, prin organizarea unui exercitiu la nivelul unitatilor de invatamant din judetul Neamt.


SCENARIUL EXERCITIULUI prevede urmatoarele: In data de 12.10.2018 ora 09:45, in zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pamant cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter si o durata de 20 secunde, care s-a manifestat in zona de NE a Moldovei cu intensitati de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. In judetul Neamt, efectele cutremurului au produs avarierea unor cladiri, a retelelor electrice, de gaze naturale si de telefonie.


Exercitiul se va desfasura pe 12 octombrie 2018, incepand cu ora 09:45 prin introducerea semnalului „ALARMA LA DEZASTRE” (5 sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde), iar pe parcursul celor 15 minute, personalul didactic, cel auxiliar si elevii de la toate unitatile de invatamant din judet vor recapitula regulile de comportare in caz de cutremur, scenariul presupunand ca ora introducerii semnalului de alarmare este ora producerii cutremurului de pamant. Cu aceasta ocazie, va fi verificata si functionarea sistemului de alarmare din judet, precum si audibilitatea semnalelor transmise. Activitatea va fi monitorizata de cadre militare de la ISU Neamt si de personal al serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, incheindu-se la introducerea semnalului „INCETAREA ALARMEI” (un sunet continuu cu durata de 2 minute).


OBIECTIVELE EXERCITIULUI:
- Cunoasterea riscurilor la care este expusa o persoana in momentul declansarii unui cutremur;
- Prezentarea modalitatilor de protectie individuala si colectiva in timpul cutremurului;
- Necesitatea pregatirii individuale si colective;
- Importanta educatiei anti-cutremur.


Totodata, in data de 13 octombrie va fi organizata Ziua Portilor Deschise la subunitatile de pompieri din Piatra Neamt, Roman, Tirgu Neamt si Poiana Teiului, prilej cu care vor fi prezentate mijloacele de interventie in caz de dezastre si modul de folosire a acestora precum si modul de comportare in cazul producerii acestora si va fi organizat un punct de informare preventiva in incinta SHOPPING CITY Piatra-Neamt.
COPYRIGHT:© www.ijsunt.ro
Pentru mai multe detalii contactati Compartimentul Informare si Relatii Publice.